Post image

Водоспад Шипіт

Поширити
instagram icon facebook icon twitter icon email icon telegram icon link icon whatsapp icon

Ви знаєте, який найкращий водоспад Закарпаття? Також багато мандрівників називають цю пам’ятку одним з семи чудес України. Це місце, на яке приїжджають подивитися люди зі всієї Європи, тому воно точно заслуговує Вашої уваги. Вже здогадалися що це? Звичайно це водоспад Шипіт.

Розташований у прекрасній природній обстановці, водоспад Шипіт – це незабутнє місце, яке варто відвідати. Його потужний струмінь, граціозний спад води та неперевершений звук шипіння створюють чарівну атмосферу, яка притягує любителів природи та шанувальників краси.

Водоспад Шипіт де знаходиться?

Розташовується це диво на схилах Боржави, біля гори Гемба. Приблизно 10 км від залізничної станції Воловець. Так само поблизу знаходиться село Пилипець. Є відмінний орієнтир на водоспад Шипіт – підйомник, який розташовується менше п’яти сотень метрів від водоспаду.
Переживати з приводу дороги не варто, оскільки щорічно організовують безліч екскурсій в будь-який час року. Для тих, хто хоча б один раз побував там, слова Шипіт, Карпати, більше не існують одне без одного.

Шипіт складається з 5 рівнів каскадів. Повна висота водоспаду складає 14 метрів. Для того, щоб помилуватися водоспадом – необхідно піднятися в гори, на висоту 744 метри, це не так високо, що б побачити таку красу.

Чому варто побачити водоспад?

Водоспад має величезні розміри і багатоярусну структуру. Навіть взимку вода не замерзає повністю і можна помилуватися пейзажами цієї місцевості.

Шипіт – водоспад, який давно став чимось більшим, ніж просто гарний краєвид. Це справжня національна пам’ятка. Існують навіть легенди про цей водоспад.

Одна з них свідчить, що назва водоспаду утворилась не випадково. Хлопець з бідної сім’ї і дівчина з багатої полюбили один одного. Але батьки з обох сторін були проти їхніх стосунків. І коханці вирішили зустрічатися вночі на цьому місці. Але мати дівчини простежила за ними, а побачивши їх разом, підняла ґвалт.

Через цей шум почалась сильна злива, яка просто змила молодих вниз. З тих пір приходячи на водоспад, можна почути шепіт цієї пари. Місцеві жителі розкажуть безліч й інших легенд.

Водопад Шипот

Біля водоспаду розташовується величезна кількість сувенірних лавок, тому Ви зможете придбати подарунок і для себе і для друзів. Взимку так само біля водоспаду можна скуштувати закарпатське гаряче вино, а влітку охолодитися прохолодними напоями. Існує один мінус – прохід до водоспаду платний, але ціна символічна. Зате всі зібрані гроші йдуть на догляд за територією.
Крім легенд, це місце описано і в сучасній літературі. Наприклад, в одному з романів українського письменника Любка Дереша «Трохи пітьми». Книга не конкретно про водоспад, а скоріше про фестиваль субкультур, які збираються тут щорічно, починаючи з 1993 року.

Незважаючи на те, що в цю місцевість їздить безліч автомобільних та автобусних екскурсій, краще скористатися «місцевим транспортом». Вас довезуть на возі чи санях, запряжених кіньми. Попутно Ви почуєте про:

  • Пам’ятки.
  • Історію.
  • Легенди.
  • Де вигідніше купити сувеніри.
  • Місцеві обряди біля річки і багато іншого.

Це буде набагато цікавіше, ніж автобусна поїздка.

Якщо Ви вирішите відвідати водоспад Шипіт влітку, тоді неодмінно варто забратися і на вершину, щоб побачити, як воно виглядає зверху. Маршрут немає великих труднощів.
Ви отримаєте гірські пейзажі, шум води, запах лісу і звичайно свіжих ягід. Величезні галявини з чорницею, ожиною та іншими ягодами. Для більш серйозного перекусу можна зайти в колиби – невеликі заклади, де можна випити чай, каву та трохи поїсти.

Водоспад Шипіт як доїхати ?

Щоб дістатися до водоспаду Шипіт, є кілька способів пересування, залежно від вашої уподобаної форми подорожі. Ось кілька варіантів, якими можна скористатися:

  • Автомобіль: Якщо ви маєте власний автомобіль, ви можете доїхати до водоспаду Шипіт самостійно. Задля зручності, вам потрібно використати навігаційні системи або дорожні знаки, які вказують напрямок до водоспаду. Також можна відвідати офіційний веб-сайт водоспаду Шипіт, де можуть бути надані конкретні напрямки та вказівки.
  • Громадський транспорт: Якщо ви віддаєте перевагу громадському транспорту, є автобусні маршрути, які можуть привезти вас до водоспаду Шипіт. Зверніться до місцевих автобусних компаній або туристичних агенцій, щоб дізнатися про розклади руху автобусів та найближчі зупинки до водоспаду.
  • Екскурсії: Існують організовані екскурсії та туристичні групи, які пропонують поїздки до водоспаду Шипіт. Це може бути зручним варіантом, особливо якщо ви хочете отримати повну інформацію та супровід від досвідченого гіда.

Не забувайте планувати свою поїздку заздалегідь, перевіряти оновлену інформацію про маршрути та дорожні умови. Також будьте готовими до природних умов, включаючи взуття та одяг, які відповідають погоді та терену. Насолоджуйтесь своїм подорожем до водоспаду Шипіт та зануртесь у його чарівну красу!

Де зупинити під час екскурсії?

Постійні денні прогулянки трохи стомлюють організм, тому ввечері і вночі необхідний повноцінний відпочинок. Ви можете відпочити в наших котеджах, які розташовані поруч з цим унікальним водоспадом.

Будиночки біля водоспаду Шипіт розраховані на 2-4 людини, тому знайдеться місце для сім’ї або компанії друзів. Тут є всі умови для того, щоб створювати для Вас чарівний відпочинок. І також вся необхідна техніка, зручні ліжка, якісний Інтернет. А найголовніше це унікальна гірська панорама.

Панорамні вікна та велика відкрита тераса дозволять вам насолоджуватись неперевершеним виглядом та чистим повітрям кожну хвилину перебування у нас. Це місце, про яке Ви так довго мріяли.

Поширити
instagram icon facebook icon twitter icon email icon telegram icon link icon whatsapp icon
popup
Думаєш відвідати нас літом або восени?

Встигни забронювати котедж, до 1 червня*, за старою ціною!

*з 1 червня ціни збільшаться

Забронювати